Pod koniec października w klasie 3 odbyło się „Święto Ziemniaka”. W czasie zajęć trzecioklasiści poznali rodzaje prac polowych wykonywanych przez rolników jesienią oraz sposoby wykorzystania roślin uprawianych na polach. Zgodnie z ludową tradycją, na wsi, po wykopkach, wesoło spędzano czas przy ognisku piekąc ziemniaki i sprawdzając się w różnych konkurencjach.
Na początek uczniowie przygotowali swoje ziemniaki, owijając je aluminiową folią, posmarowaną odrobiną oleju. Później ułożyli je na blaszkach do pieczenia i włożyli do piekarnika na dłuuuuugie 2 godziny.Jednak, aby czas oczekiwania zbytnio się nie dłużył, trzecioklasiści wykonali z surowych ziemniaków prace pt. „Ziemniaki Cudaki” i „Ziemniaki Zwierzaki”. Pomysłowości w pracach nie brakowało: powstała młoda ziemniaczana para, ufoludek, żyrafa, kilka jeżyków, świnka, myszka, babcia na wrotkach, ziemniaczana dziewczyna, elegancik w cylindrze i wiele innych. Wszystkie trafiły na wystawę, aby ozdobić klasowy kącik.Wreszcie upieczone ziemniaki można było już jeść przyprawione solą lub z masełkiem. Na żadne nie brakowało amatorów. Niektórzy trzecioklasiści postanowili wykorzystać przepis na pieczone ziemniaki w swoich domach.
Uczniowie kl. 3 wraz z wychowawczynią p. Beatą Boncler dziękują p. Annie Płoneckiej za pomoc w organizacji Święta Ziemniaka.